La
formació professional té com a finalitats l’adquisició, el millorament i l’actualització de les competències i qualificació professionals de les persones al llarg de la vida.
A Catalunya, la
Llei de Formació i Qualificació Professional ha configurat un model d’FP que integra la formació professional inicial i la formació professional per a l’ocupació, i els serveis d’informació i orientació i d’avaluació i acreditació de les competències professionals.
La
formació professional inicial, inclosa en el sistema educatiu, està organitzada en cicles formatius. Els cicles es poden classificar per graus (mitjà o superior) i per àmbits d’activitat (famílies professionals).
Actualment, a Catalunya, l’FPI inclou 150 cicles de grau mitjà i superior agrupats en 26 famílies (24 generals i les especials d'esports i artistics), amb continguts teòrics i pràctics adequats als diferents sectors professionals.
Per accedir als cicles de grau mitjà, cal tenir el graduat en ESO, mentre que per accedir als cicles grau superior es necessari disposar del títol de batxiller. També hi ha altres vies d’accés, com ara les proves d’accés o els cursos específics d’accés. Els cicles de grau mitjà permeten l’obtenció del títol de tècnic i els de grau superior el de tècnic superior.
Els ensenyaments professionals combinen formació teòrica i pràctica, incloent-hi unes pràctiques en centres de treball d’empreses. En general, la durada dels cicles formatius varia de 1.300 hores (un curs acadèmic) a 2.000 hores (dos cursos acadèmics).
Existeixen diverses opcions (
mesures flexibilitzadores) que faciliten l’accés a la formació, com ara l'FP dual, estudis no presencials, matriculació parcial o semipresencial, ofertes a col·lectius singulars vinculats a empreses o subsectors productius, itineraris curriculars combinats i vies d’accés diversificades.
La formació professional per a l’ocupació permet l’adquisició i actualització permanent de les competències professionals i inclou diferents tipus d’accions:
• Formació programada per les empreses per als seus treballadors.
• Formació ocupacional, dirigida a persones treballadores en situació d'atur encaminada a l’obtenció de certificatsde professionalitat.
• Formació contínua, pensada per a persones treballadores en actiu que volen millorar les seves quali!cacions i competències professionals.
• Altres iniciatives de formació (permisos individuals, formació a empleats públics,...).
Aquestes activitats es porten a terme a través dels Centres d'Innovació i Formació Ocupacional, del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i dels centres col·laboradors en matèria de formació professional ocupacional, que organitzan cursos amb fons del mateix SOC i del Consorci per a la Foramció Continua de Catalunya Conforcat).
Per altre banda, les activitats formatives i d’aprenentatge no formals i informals que generen en les persones competències professionals poden acreditar-se oficialment per mitjà d’un procés d’avaluació i acreditació.
El model integrat d’FP també contempla iniciatives d’inserció i reinserció laboral de treballadors mitjançant el foment de la contractació dins del sistema de Garantia Juvenil o d’altres projectes impulsats pel SOC, com ara Treball als Barris i 30plus.